Els Engels

Els Engels

Voedingsdeskundige - Diëtiste

Coördinator Eetstudio

Ik ben Els Engels, mama van 3 enthousiaste, lieve jongens.   

Ik ben afgestudeerd in 1998 als voedingsdeskundige/diëtiste te Gent.   

Sindsdien werkzaam bij Ziekenhuis Netwerk Antwerpen ( ZNA ) en van 2004 tot 2021 werkte ik binnen ZNA deeltijds op de dienst Universitair Centrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie.

Ik werkte daar vooral met kinderen en jongeren die opgenomen zijn en op één of andere manier moeilijkheden hebben met eten en/of hun gewicht. Binnen de kinderpsychiatrie is er een zorgeenheid eetstoornissen voor kinderen jonger dan 15 jaar.  Hier ging de meeste van mijn werktijd naartoe binnen deze werking. 

Voordien was ik reeds een 5-tal jaar werkzaam in AZ Middelheim en Paola kinderziekenhuis.


Ik ben lid van het bestuur van de Vlaamse Academie Eetstoornissen en neem regelmatig deel aan een intervisiegroep met fijne collega’s die zich bezig houden met dezelfde doelgroep.

Verder ben ik aangesloten bij de zelfhulpgroep “anbn” en ben ik vereerd dat ze een deelwerking voor Antwerpen hebben opgericht in onze Eetstudio praktijkruimte.

Ook ben ik lid van eetexpert, en lid van Vlaamse Beroepsvereniging voor Voedingsdeskundigen en Diëtisten

Sinds 2020 ben ik toegetreden tot de leden van de Heppie Femilie door het volgen van een creatieve jaaropleiding bij Sonja van “Heppie Mie”.

Dit deed ik vooral om voedingseducatie op een meer creatieve manier te kunnen overbrengen tijdens de consultaties of groepstherapie. Het was daarbij een zeer aangenaam leerproces voor mezelf.


Ik volgde de voorbije jare verschillende bijkomende opleidingen zoals kindvriendelijke consultaties, aanpak emotioneel eten, eetproblemen bij autisme, basisopleiding ACT (Acceptance Commitment Therapy) voor diëtisten, opleiding stress en relaxatie. Jaarlijks blijf ik bijscholingen volgen om verder bij te leren maar het meest van al leer ik elke dag bij van mijn cliënten zelf !
Naast werken vind ik het fijn om op stap te zijn met mijn gezin, te genieten van de zon en creatief bezig te zijn.


Doorheen de jaren dat ik werkte in 3e lijn hulpverlening ben ik helaas dikwijls gebotst op de frustratie van ouders die reeds een lange en hobbelige weg hebben afgelegd alvorens ze de gepaste hulp konden vinden voor hun zoon/dochter met eetproblemen en eetstoornissen.
Ik ondervind bijna dagelijks dat er vaak onvoldoende en helaas nog steeds veel onwetende ambulante hulp is voor deze kinderen en jongeren met eet- en/of gewichtsproblemen.
Dit is voor mij de drijfveer geweest voor het opstarten en verder coördineren van deze Eetstudio groepspraktijk sinds januari 2017.


Graag wil ik in de eetstudio laagdrempelige hulp bieden aan kinderen, jongeren, volwassenen samen als 1 team met hun ouders/partners tegen de eetproblematiek. Ik wil ze helpen en advies geven op maat van hun eet- en/of gewichtsprobleem of eetstoornis.   

Ik werk graag op tempo van jou, én stap voor stap op weg naar gezond gewicht en gezond en gevarieerd eetpatroon. Graag zou ik willen dat jullie je thuis voelen in onze  gezellige studio. 


Waarvoor kan u bij mij terecht.


Voedingsadvies op maat voor kinderen,  jongeren en volwassenen vanaf 6 jaar (advies gezonde voeding bij overgewicht, obesitas, ondergewicht, bang om te eten, bang om over te geven,  selectief eetpatroon, ARFID, anorexia nervosa, boulimia nervosa, emotionele eter, eetbuistoornis, eetproblemen bij autisme, … ). 


Tarieven :

60 € /  consult max. 50 à 60 minuten

35 € / korte opvolgconsult / korte gewichtsopvolging max. 20 à 30 minuten (eetstoornispatiënten reserveren best steeds een consult van 50 à 60 minuten)


Voor meer info en vragen kan je steeds terecht op els@eetstudio.be – 0478/62.12.37Terugbetalingen van de mutualiteit


Verschillende mutualiteiten voorzien een gedeeltelijke terugbetaling voor consultaties bij een erkende diëtiste. Elke mutualiteit heeft hiervoor andere voorwaarden die regionaal kunnen verschillen en regelmatig kunnen wijzigen. Het is daarom belangrijk om bij uw eigen plaatselijke mutualiteit te informeren voor tegemoetkoming in voedings - en dieetadvies.


Informeer bij je eigen mutualiteit of je een gedeeltelijke terugbetaling krijgt van je consultaties. Intussen zet de Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten (VBVD) alles op alles voor een volledige terugbetaling van voedingsadvies.


Download hier van uw ziekteverzekering het terugbetalingsformulier voor voedingsadvies van:

 

Vanaf 1 april 2020 betaalt de verplichte ziekteverzekering een behandeling door een diëtist terug voor kinderen en jongeren (6-17jaar) met overgewicht of obesitas.

Deze begeleiding kan ook binnen onze praktijk aangezien onze diëtisten erkend zijn  (geregistreerd bij het RIZIV), na verwijzing door de huis- of kinderarts. Hiermee heeft het kind of de jongere recht op een begeleiding van 2 jaar met 10 contactmomenten in totaal; een intakegesprek en 5 consultaties in het eerste jaar, en 4 opvolgconsultaties in het 2de jaar.