Véronique Cassan

Véronique Cassan

Psychiatrisch verpleegkundige

Klinisch Psycholoog


Wie ben ik?

Hoi! Ik ben Véronique. Ik ben psychotherapeut en psychiatrisch verpleegkundige. Ik heb heel veel geluk dat ik deze 2 zaken kan combineren want ik doe ze allebei heel graag. Zo kan ik ook niet zeggen of ik een honden- of een kattenmens ben, want ik heb 1 van elk :-D

Kiezen tussen 2 dingen als het niet echt moet of dingen onderverdelen in categorieën, doe ik dan ook liever niet. Ik vind het net interessant om alles vanuit verschillende ooghoeken te kunnen bekijken en zo het volledige plaatje écht te kunnen zien.

Mijn zus heeft jammer genoeg zelf ook jaren gekampt met een eetstoornis en ik heb van dichtbij ondervonden dat er steeds meer achter een eet- of gewichtsprobleem zit dan we op het eerste zicht zien en hoe belangrijk het is oog te hebben voor de volledige persoon en niet enkel voor dat ene probleem.

Ik ben dan ook in 2008 aan mijn opleiding klinisch psycholoog begonnen aan de Universiteit van Gent. Als het tijd was voor mijn stage heb ik dan ook heel bewust gekozen voor een stageplaats op de afdeling eetstoornissen van het UKJA (Universitaire Kinder- en Jeugdpsychiatrie Antwerpen). Ik had het gevoel dat ik door mijn eigen ervaringen een andere kijk kon geven op de problemen die de jongeren en hun gezinnen daar ondervonden.

In 2013 besloot ik verder te studeren en ook psychiatrisch verpleegkundige te worden om mijn blik nog meer te kunnen verruimen en nog meer verschillende standpunten te kunnen zien. Momenteel werk ik, naast mijn werk hier in de Eetstudio, als verpleegkundige op de afdeling eetstoornissen van het UKJA.


Wat bied ik?

Mensen vragen me vaak welke van de 2 ik het liefste doe, maar dan moet ik steeds antwoorden dat ik niet kan kiezen. Als psychiatrisch verpleegkundige werk ik ook met kinderen en jongeren met eet- of gewichtsproblemen, maar dan op een heel andere manier. Hier bied ik een therapie aan waar ook nog ruimte is voor het soepele en speelse contact met de kinderen.

Vooral bij jongere kinderen of kinderen die naast eet- of gewichtsproblemen nog kampen met andere problemen zoals autisme, ADHD, … zal ik dingen eerder spelenderwijs aanbrengen. Ik zal wel steeds vertrekken van wetenschappelijk onderlegde technieken en ik zal dit steeds toepassen op wat het kind, de jongere of jongvolwassene nodig heeft.

Ik wil ook luisteren naar jouw verhaal en wat jou speciaal maakt, eerder dan een standaard therapie af te werken. We zullen aan de slag gaan met de dingen die jij zelf belangrijk vindt en waar je zelf achter staat.

Aangezien ik zelf heb ondervonden hoe moeilijk het kan zijn voor een zus om van op afstand toe te moeten kijken en niet te kunnen helpen, betrek ik graag het volledige gezin in de therapie. Zijn er nog andere belangrijke mensen in je leven? Dan mogen die zeker ook meekomen en met jou mee nadenken over hoe ze jou kunnen helpen.


Relevante opleiding

  • Master in de psychologie – klinische psychologie (Universiteit Gent)
  • Bachelor in de verpleegkunde – psychiatrisch verpleegkundige (Thomas More Mechelen)


Voor meer info en vragen kan je steeds terecht via veronique@eetstudio.be